ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS 07

 ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS


1500+ PRACTICE QUESTIONS ON INDIAN HISTORY

 

61. Bhagavatiam refers to worship of

(a) Vasudeva Krishna

 (b) Brahma

(c) Brahma-Vishnu-Shiva

(d) Durga as Shakti

Ans: (a)

 

 62. Vaishnavism, a later development of Bhagavatism, advocates the worship of

(a) Vishnu

 (b) Ram and Krishna

(c) Vishnu and his incarnations

(d) Vishnu and Lakshmi

Ans: (c)

 

63. The Hindu social sacraments such as marriage etc. are performed on the basis of the rituals described in the

(a) Rigveda

(b) Yajurveda

 (c) Grihyasutras

(d) Upanishad

Ans: (c)

 

 64. The founder of Jainism was

(a) Rishbha

 (b) Neminath

(c) Parsvanatha

(d) Vardhaman Mahavira

 Ans: (c)

 

 65. Vardhamana Mahavira the 24 th Tirthankar of Jainism was born at ____ and died at ____.

(a) Vaishali and Rajagriha

(b) Kusinara and Pava

(c) Kundagrama and Pava

 (d) Kashi and Champa

 Ans: (c)

 

 66. The 'Three Jewels' (Triratnas) of Jainism are

 (a) right faith or intentions, right knowledge and right conduct

 (b) right action, right livelihood and right effort

(c) right thoughts, non-violence and non-attachment

 (d) right speech, right thinking and right behaviour

Ans: (a)

 

67. Of the five vows (Panch Anuvratas) of Jainism, four existed before Mahavira. The one which he added was

 (a) not to kill (non-injury)

 (b) not to steal

(c) non-attachment to worldly things

(d) celibacy

 Ans: (d)

 

68. In Jainism the aim of life is to attain Nirvana or Moksha for which one has to

 (a) follow three jewels and five vows

(b) practice, non-violence and non-injury to all living beings

(c) renounce the world and attain right knowledge

 (d) believe in the Jains and absolute non-violence

 Ans: (a)

 

69. Jainism was divided into two sects - Swetambaras (White-clad) and Digambaras (SkySmartPrep.in SmartPrep.in clad or naked) - During the reign of the

(a) Nandas

(b) Mauryas

(c) Kusanas

 (d) Shungas

Ans: (b)

 

70. The name Buddha means

 (a) enlightened

(b) learned

 (c) divine

(d) sacred

Ans: (a)


கருத்துரையிடுக

0 கருத்துகள்
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.