ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS - 06

 ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS

1500+ PRACTICE QUESTIONS ON INDIAN HISTORY

 

 

51. Who among the following used to hold a religious assembly at Prayag every five year?

 (a) Ashoka

 (b) Harshvardhana

(c) Kanishka

 (d) Chandragupta Vikramaditya

Ans: (b)


52. Gautam Buddha as a prince was known as

(a) Gautam

(b) Siddhartha

(c) Rahul

(d) Suddhodhana

Ans: (b)

 

53. The Jatakas are a collection of stories

(a) Meant for children

(b) Based on pet Hindu myths

 (c) About Jains saints

 (d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha

 Ans: (d)

 

54. Architectural developments In India manifested themselves In their full glory during the period of the

 (a) Guptas

(b) Nandas

(c) Mauryas

 (d) Cholas

Ans: (a)

 

55. The deep transforming effect that the Kalinga War had on Ashoka has been described in

(a) Archaeological excavations

(b) Rock edicts

(c) Coins

(d) Pillar edicts

Ans: (b)

 

56. The proud title of 'Vikramaditya' had been assumed by

(a) Harsha

(b) Chandragupta II

(c) Kanishka

(d) Samudragupta

Ans: (b)

 

 57. In which region was the first metallic coin used In India?

(a) The Indo-Gangetic plain of central India

(b) The Himalayas

(c) Bihar and Eastern Uttar Pradesh

(d) The Deccan Plateau

Ans: (a)


 58. Which of the following was the first metal to be discovered and used as tools by humans?

 (a) Iron

(b) Gold

(c) Tin

(d) Copper

Ans: (d)

 

59. The philosophy propounded in the Upanishads is known as

(a) Advaita

(b) Vedanta

(c) Yoga

(d) Samkhya

Ans: (b)


 60. After the growth of the Vedic religion the most important development in the history of the so-called Hinduism was the development of

(a) Shaivism

 (b) Saktism

 (c) Bhagavatism

(d) Tantricism

Ans: (c)

கருத்துரையிடுக

0 கருத்துகள்
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.