ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS 04

 

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS 

 

31. The Vedic economy was based on

(a) trade and commerce

(b) crafts and industries

(c) agriculture and cattle rearing

(d) all the above

 Ans: (c)

 

32. The normal form of government during the Vedic period was

(a) democracy

(b) republics

(c) oligarchy

(d) monarchy

Ans: (d)

 

33. Two popular Assemblies of the Vedic period were

 (a) Sabha and Mahasabha

(b) Mahasabha and Ganasabha

(c) Sabha and Samiti

(d) Ur and Kula

Ans: (c)

 

34. The Indo-Greek Kingdom set up in north Afghanistan in the beginning of the secondcentury BC was (a) Scythia

(b) Zedrasia

(c) Bactria

(d) Aria

 Ans: (a)

 

35. The beat specimens of Mauryan art are represented by their

 (a) Stupas

(b) Pillars

(c) Chaityas

 (d) Caves

Ans: (b)

 

36. Which of the following does not represent an important source material for the Mauryan period?

(a) Literary works

(b) Foreign accounts

(c) Numismatic evidence

 (d) Epigraphic sources

 Ans: (c)

 

37. According to Strabo, the Tamil kingdom to first send emissaries to meet Augustin in Athens in 20 BC, was

 (a) Pallava

(b) Chola

 (c) Pandya

(d) Chera

Ans: (c)


38. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?

 (a) Mahapadma Nanda

(b) Ashoka Nanda

 (c) Dhana Nanda

(d) None of the above

Ans: (a)

 

39. The word 'Veda' has been derived from the root word 'Vid' which means

(a) Divinity

(b) Sacredness

(c) Doctrine

(d) Knowledge

Ans: (d)

 

40. The Kushan rule was brought to an end by

(a) The Nagas

(b) The Britishers

 (c) Samudragupta

 (d) The Hindu Shahi Dynasty

 Ans: (d)

கருத்துரையிடுக

0 கருத்துகள்
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.