ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS 03

 1500+ PRACTICE QUESTIONS ON INDIAN HISTORY

QUESTIONS WITH ANSWERS

 _________________________________________ 

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS 

21. The utensils of the Indus Valley people were mainly made of

(a) clay

(b) copper

(c) bronze

 (d) brass

Ans: (a)

 22. Which of the following metals was not known to the Indus valley people?

(a) gold

(b) silver

(c) copper

(d) iron

Ans: (d)


23. Which of the following objects was not worshipped by the Indus valley people

(a) Mother Goddess

(b) Pashupati Shiva

 (c) Trees such as Peepal and Acacia

(d) Trimurti

Ans: (d)


24. At which of the following Harappan sites has a supposed dockyard been found?

(a) Kalibangan

(b) Lothal

(c) Suktagendor

(d) Sotka Koli

Ans: (b)


25. The economy of the Indus Valley people was based on?

 (a) Agriculture

 (b) Trade and Commerce

 (c) Crafts

(d) All the above

Ans: (d)


26. The Harappan Civilisation declined as a result of

(a) Aryan invasion

(b) Decline in foreign trade

 (c) Ecological factors

(d) Not definitely known factors

Ans: (d)


 27. The most common animal figure found at all the Harappan sites is

(a) unihorn bull

(b) cow

(c) bull

(d) tiger

Ans: (a)


28. The term Aryan, Indo-Aryan or Indo-European denotes a _____concept?

(a) Linguistic

(b) Racial

(c) Religious

(d) Cultural

Ans: (a)


29. According to the most widely accepted view, the Aryans originally came from

 (a) India

 (b) Central Asia

(c) Central Europe

(d) Steppes of Russia

Ans: (b)


30. Which of the following Vedas was compiled first?

 (a) Rigveda

 (b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

Ans: (a)

கருத்துரையிடுக

0 கருத்துகள்
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.