Wednesday, 24 June 2020

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements



You can Download Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

Samacheer Kalvi 6th Science Measurements Textual Evaluation

I. Choose the correct answer.
Question 1.
The girth of a tree can be measured by
(a) metre scale
(b) metre rod
(e) plastic ruler
(d) measuring tape
Answer:
(d) measuring tape
Question 2.
The conversion of 7 m into cm gives
(a) 70 cm
(b) 7 cm
(c) 700 cm
(d) 7000 cm
Answer:
(c) 700 cm
Question 3.
Quantity that can be measured Is called
(a) Physical quantity
(b) Measurement
(c) unit
(d) motion
Answer:
(a) Physical quantity
Question 4.
Choose the correct one
(a) km > mm > cm > m
(b) km > mm > m > cm
c) km > m > cm > mm
(d) km > cm > m > mm
Answer:
(c) km > m > cm > mm
Question 5.
While measuring length of an object using a ruler, the position of your eye should be
(a) Left side of the point.
(b) Vertically above the point where the measurement is to be taken.
(c) Right side of the point
(d) Any where according to one’s convenience.
Answer:
(b) Vertically above the

II. True or False.
  1. We can say that mass of an object is 126 kg.
  2. Length of one’s chest can be measured by using metre scale.
  3. Ten millimetres makes one centimetre.
  4. A hand span is a reliable measure of length.
  5. The SI system of units is accepted everywhere in the world.
Answers:
  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True

III. Fill in the blanks.
  1. SI Unit of length is symbolically represented as _____
  2. 500 gm = _____ kilogram
  3. Distance between Delhi and Chennai can be measured in _____
  4. 1 m = _____ cm.
  5. km = _____ m.
Answers:
  1. m
  2. 0.5
  3. Kilometre
  4. 100
  5. 5000

IV. Analogy
Question 1.
Sugar: Beam balance; Lime juice?
Answer:
Measuring Jar.
Question 2.
Height of a person : cm; length of your sharpened pencil lead?
Answer:
mm (mull metre)
Question 3.
Milk: volume; vegetables?
Answer:
mass

SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: