Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 030


141. Virus infections of crops resulting in cell division are referred as _______.
 A. hyperplasia.
 B. hypoplasia.
 C. necrosis.
 D. plasia.
 ANSWER: C
142. Electroporation is a technique used with _______.
 A. calluses.
 B. pollen.
 C. protoplasts.
 D. organs.
 ANSWER: C
143. Chloroplast DNA is _______.
 A. coded by the nucleus.
 B. separate from nuclear DNA.
 C. paternally inherited.
 D. a subset of nuclear DNA.
 ANSWER: B
144. A cell suspension culture requires _______.
 A. organogenesis.
 B. electroporation.
 C. differentiation.
 D. disaggregation.
 ANSWER: D
145. The function of "low-copy-number DNA" is encoding ____________.
 A. rRNA.
 B. most genes.
 C. a single gene.
 D. tRNA.
 ANSWER: B
146. The fastest way to ripe a tomato using tissue culture is by _________ culture.
 A. anther / pollen.
 B. protoplast.
 C. plant organ.
 D. callus.
 ANSWER: C
147. A characteristic feature of the chloroplast genome is the presence of two _______.
 A. simple tandem arrays.
 B. repeat / repeat interspersions.
 C. compound tandem arrays.
 D. identical inverted repeats.
 ANSWER: D
148. Sequencing efforts are underway for _______________ as a model for a small monocot genome.
 A. rice
 B. corn.
 C. barley.
 D. wheat.
 ANSWER: A
149. Most plant tissue cultures are initiated from _______.
 A. callus
 B. explants
 C. plantlets.
 D. protoplasts.
 ANSWER: B
150. Pores in protoplasts may be opened to DNA by the application of _______.
 A. magnetism.
 B. light.
 C. enzymes.
 D. electricity.
 ANSWER: D


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: