Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 017


11. Plant tissue culture technique is a redefined method of ________
 A. Hybridization
 B. Vegetative propagation
 C. Asexual reproduction
 D. Selection
 ANSWER: B

12. Polyethylene glycol is
 A. Polyethylene glycol is
 B. Electro fusion stimulant
 C. Callus stimulant
 D. Differentiation stimulant
 ANSWER: A

13. Antisense RNA molecules have a sequence ______ to normal RNA transcripts
 A. complementary.
 B. non complementary.
 C. opposite.
 D. similar.
 ANSWER: A

14. The product of protoplasm fusion is a _______.
 A. uninucleated cell.
 B. multinucleated cell.
 C. homokaryon.
 D. heterokaryon.
 ANSWER: D

15. pBR322 is most commonly used _______.
 A. plasmid.
 B. cosmid.
 C. bacteriophage.
 D. bacteria.
 ANSWER: A

16. A plant cell without cell wall is called _______.
 A. tropoplast.
 B. protoplast.
 C. chloroplast.
 D. chromoplast.
 ANSWER: B

17. Genome of an organism refers to its total _______.
 A. haploid DNA.
 B. number of proteins.
 C. number of chromosomes.
 D. number of genes.
 ANSWER: A

18. Enucleated protoplast is called _______.
 A. cytoplast.
 B. cybrid.
 C. tonoplast.
 D. duplast.
 ANSWER: C

19. _________ is necessary for drying the washed glass goods.
 A. Vacuum pump.
 B. Hot air oven.
 C. Heater.
 D. Autoclave.
 ANSWER: B

20. Which one of the following vitamins is used in PTC medium?
 A. Pyridoxine.
 B. Vitamin A.
 C. Vitamin C.
 D. Biotin.
 ANSWER: A



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: