Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 019


31. _____ is the most effective cytokinin commonly used in shoot tip or meristem culture.
 A. NAA.
 B. 2, 4-D.
 C. BAP.
 D. Zeatin.
 ANSWER: C

32. Coconut milk and ________ are also effective for the growth of shoot apices.
 A. Gibberellic acid.
 B. Auxin.
 C. Cytokinin.
 D. Ethylene.
 ANSWER: A

33. Higher plant body is _________.
 A. unicellular.
 B. multicellular.
 C. enucleated.
 D. binucleated.
 ANSWER: B

34. . Small excised portion of the _____ is used to produce mass of cells.
 A. callus.
 B. explant.
 C. fragments.
 D. totipotent.
 ANSWER: B

35. The excised plant tissues loose its _______ integrity in culture.
 A. chemical.
 B. physical.
 C. structural.
 D. biological.
 ANSWER: C

36. Who first succeeded in promoting the development of callus tissue?
 A. Gautheret.
 B. Nobecourt.
 C. Can Overbeek.
 D. Conklin.
 ANSWER: A

37. The callus tissue formation is processed through _______ of the explant.
 A. cell alteration.
 B. cell lengthening.
 C. cell expansion.
 D. cell stringent.
 ANSWER: C

38. 2, 4-D alone is sufficient for _______ culture.
 A. callus.
 B. organ.
 C. anther.
 D. pollen.
 ANSWER: A

39. _______ is required for growth of cell.
 A. Gibberrellin.
 B. Auxin.
 C. Cytokinin.
 D. Ethylene.
 ANSWER: B

40. _____ is required for cell division
 A. Gibberrellin.
 B. Auxin.
 C. Cytokinin.
 D. Ethylene
 ANSWER: C



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: