Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 024


81. The process in which two or more adjoining somatic protoplasts fused without any inducer is called as _______ fusion.
 A. spontaneous.
 B. induced.
 C. protoplast.
 D. somatic cell.
 ANSWER: A
82. Two or more adjoining somatic protoplasts fusing with any chemical is called as _______ fusion
 A. spontaneous.
 B. induced.
 C. protoplast.
 D. somatic cell.
 ANSWER: B
83. ______ fusion is a physical phenomenon.
 A. Spontaneous.
 B. Induced.
 C. Protoplast.
 D. somatic cell.
 ANSWER: C
84. Phenotypic changes are associated with ______ changes of an organism.
 A. genetic.
 B. physical.
 C. chemical.
 D. biological.
 ANSWER: A
85. Plants derived form tissue culture has been referred as _______.
 A. somaclones.
 B. calliclones.
 C. protoclones.
 D. all the above.
 ANSWER: D
86. _______ is the genetic variability regenerated during tissue culture.
 A. Somoclonal variation.
 B. Organogenesis.
 C. Micropropagation.
 D. Androgenesis.
 ANSWER: A
87. Who analysed somaclonal variation in a large number of plants?
 A. Larkin & Sharp.
 B. Evans & Sharp.
 C. Hein & Mee.
 D. Stepar & Bidney.
 ANSWER: B
88. Which one of the following serves as a marker for mapping a specified gene in RFLP?
 A. DNA.
 B. rRNA.
 C. tRNA.
 D. mRNA.
 ANSWER: A
89. A gene may have many alleles, but each individual has only two alleles because _______.
 A. having more than two alleles is lethal.
 B. having more than two alleles unbalances the chromosomes.
 C. a person has two parents, each will contribute one allele.
 D. a backup set of alleles is necessary in case something.
 ANSWER: C
90. A transgenic organism has _______.
 A. genes that other organisms do not.
 B. genes from different species.
 C. a dominant phenotype.
 D. had its genome sequenced.
 ANSWER: B


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: