Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 012


111. Who reported somatic embryogenesis in carrot?
 A. Reinsert.
 B. Stewart.
 C. Caplin.
 D. Cocking.
 ANSWER: A

112. Who reported cell cultures and protoplast cultures in cereals?
 A. I.K.vasil and V.Vasil.
 B. Riker and Hildebrandt.
 C. Kolte and Robbins
 D. Schenk.
 ANSWER: A

113. The concept of the regeneration of plants from single cells is given by ______.
 A. Haberlandt and Hannig.
 B. Skoog and Miller.
 C. Vasil and Hildebrandt.
 D. Gautheret, White and Nobecourt.
 ANSWER: C

114. The concept of isolating the protoplast using enzymes was reported by ______.
 A. Cocking.
 B. Murashige.
 C. Skoog.
 D. Bhowani.
 ANSWER: A

115. The basic facilities in a laboratory organization include ______.
 A. washing and storage facilities.
 B. media preparation.
 C. transfer area.
 D. all the above.
 ANSWER: D

116. What type of glasswares can be used in the plant tissue culture work?
 A. Borosilicate.
 B. Plastic.
 C. Metal.
 D. Aluminum.
 ANSWER: A

117. The optimum relative humidity of plant tissue culture is _______%.
 A. 20-98.
 B. 30-98.
 C. 40-98.
 D. 50-98.
 ANSWER: A

118. The dry heat methods include _______.
 A. flaming.
 B. incineration.
 C. hot air oven.
 D. all the above.
 ANSWER: D

119. The optimum condition of autoclaving in plant tissue culture is ___ ºC, ___ psi, ____min
 A. 123, 15, 15.
 B. 121, 17, 15.
 C. 121, 15, 25.
 D. 121, 15, 15.
 ANSWER: D

120. The solution used to sanitize clean surfaces in food and dairy industries is _________.
 A. hypochlorite solution.
 B. hypochloric acid.
 C. sodium hydrochloride.
 D. chlorine.
 ANSWER: A



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: