Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 028


121. Vapour phase nitrogen is used as a cryoprotectant at _____degree celsius.
 A. -196.
 B. -150.
 C. -80.
 D. -79.
 ANSWER: B
122. . Slow freezing method of cryopreservation is done at _____ C/min.
 A. 0.5-5.0.
 B. b. 0.4-5.0.
 C. 0.3-5.0.
 D. 0.2-5.0.
 ANSWER: A
123. Rapid freezing method of cryopreservation is done at _____ C/min.
 A. -100 to -1000.
 B. -200 to -1000.
 C. -300 to -1000.
 D. -400 to -1000.
 ANSWER: C
124. Which one of the following is used as cryoprotectants?
 A. DMSO.
 B. Glycerol.
 C. Ethylene.
 D. All the above.
 ANSWER: D
125. The transfer of desirable genes from one plant species to another is called as ___________ technology.
 A. rDNA .
 B. transgenic.
 C. plant genetic transformation.
 D. plant transformation.
 ANSWER: C
126. What is the length of Ti plasmid?
 A. 20kb.
 B. 200kb.
 C. 2kb.
 D. 2000kb.
 ANSWER: B
127. Which one of the following technique is mostly confined to protoplasts that can be regenerated to viable plants?
 A. Electroporation.
 B. Biolistic method.
 C. Microinjection.
 D. Silicon carbide fibres.
 ANSWER: A
128. Opines are _______.
 A. aminoacids.
 B. lipids.
 C. proteins.
 D. nucleic acids.
 ANSWER: A
129. The first clinical trials in humans, using a plant derived vaccine were conducted in _____.
 A. 1987.
 B. 1997.
 C. 1977.
 D. 1967.
 ANSWER: B
130. The ingestion of transgenic potatoes is done by a toxin of _______.
 A. E.coli.
 B. Streptococcus sp.
 C. Staphylococcus sp.
 D. Bacillus sp.
 ANSWER: A


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: