Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 015


141. The high auxin levels can inhibit development and growth of _________.
 A. root.
 B. shoot.
 C. embryo.
 D. organ.
 ANSWER: B

142. Which suppresses the somatic embryogenesis.
 A. zinc.
 B. ethyl acetate.
 C. dimethyl sulphoxide.
 D. cytokinin.
 ANSWER: D

143. The genetic potential of a plant cell to produce entire plant is termed as __________.
 A. callus
 B. explants.
 C. differentiation.
 D. totipotent cell.
 ANSWER: D

144. Encapsulated embryoids behave like true seeds that can grow in soil are called _______ seeds.
 A. natural.
 B. hybrid.
 C. artificial.
 D. cybrid.
 ANSWER: C

145. The development of adventitious organs or premordia from undifferentiated cell mass in tissue culture by the process of differentiation is
termed as _______.
 A. organogenesis.
 B. morphogenesis.
 C. histogenesis.
 D. cytogenesis.
 ANSWER: A

146. The fusion of normal protoplast with enucleated protoplast that results in formation of ____.
 A. cybrid.
 B. hybrid.
 C. cytoplasmic hybrids.
 D. both a and c.
 ANSWER: D

147. The viability of protoplasts can be checked by ________.
 A. dimethyl sulfoxide.
 B. phenosafranine stain
 C. tryphan blue.
 D. iodine.
 ANSWER: B

148. The production of miniature planting materials in large number by vegetative multiplication through regeneration is called __________.
 A. plant tissue culture.
 B. callus induction
 C. micropropagation
 D. regeneration.
 ANSWER: C

149. The regulation of gene expression during plant development can be controlled by ______.
 A. hormonal.
 B. environmental.
 C. genetic.
 D. all the above.
 ANSWER: D

150. The mitochondrial DNA rearrangements leading to CMS specific alterations in transcription, translation is the principle of _________.
 A. cytoplasmic male sterility.
 B. antisense RNA technology.
 C. transgenic plants.
 D. transgenic animals.
 ANSWER: A

.


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: