Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 026


101. Glyphosate is a derivative of which amino acid?
 A. Alanine.
 B. Serine.
 C. Valine.
 D. Glycine.
 ANSWER: D
102. Which one of the following is used mainly as a carbon source in PTC?
 A. Sucrose.
 B. Mannose.
 C. Glucose.
 D. Lactose.
 ANSWER: A
103. Name the chemical compound produced by the plants.
 A. Cytochemicals.
 B. Histochemicals.
 C. Phytochemicals.
 D. Secondary metabolites.
 ANSWER: C
104. The plating technique for cloning of single cells was given by Bergmann in ______.
 A. 1960.
 B. 1970.
 C. 1980.
 D. 1990.
 ANSWER: A
105. Evan's blue dye stains the ______ cells.
 A. dead.
 B. live.
 C. dividing.
 D. expanding.
 ANSWER: A
106. Asynchronous refers to the cultured plant cells vary greatly in _______.
 A. size.
 B. shape.
 C. cell cycle.
 D. all the above.
 ANSWER: D
107. _______ acts as gelling agents used in Plant Tissue Culture
 A. Gelatin.
 B. Agar.
 C. Biogel.
 D. All the above.
 ANSWER: D
108. Plant growth regulators influence growth, metabolism and ________ of cultured cells.
 A. differentiation.
 B. elongation.
 C. enlargement.
 D. duplication.
 ANSWER: A
109. _______ is to introduce a new trait to the plant which does not occur naturally in the species.
 A. Genetically modified crops.
 B. GMCs.
 C. biotech crops.
 D. all the above.
 ANSWER: D
110. Cytoplasmic hybrids refer to________.
 A. cytoplast.
 B. chloroplast.
 C. tonoplast.
 D. protoplast.
 ANSWER: A


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: