Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 013


121. Who created a landmark in plant tissue culture research?
 A. Vasil.
 B. Hildebrandt.
 C. Schenk.
 D. Skoog and Murashige.
 ANSWER: D

122. An excised piece of differentiated tissue or organ is termed as ______.
 A. callus.
 B. embryogenic tissue.
 C. explant.
 D. protoplast
 ANSWER: C

123. The ability of an individual cell, even a protoplast to develop into whole plant is ______.
 A. callus.
 B. dedifferentiation.
 C. redifferentiation.
 D. totipotency.
 ANSWER: D

124. The concept of in vitro cell culture is reported by ______.
 A. Vasil.
 B. Hildebrandt.
 C. Schenk.
 D. Haberlandt.
 ANSWER: D

125. Which scientists first develop anther and pollen culture for production of haploid plants?
 A. Riker
 B. Hildebrandt.
 C. Stewart and Reinert.
 D. Maheswari and Guha.
 ANSWER: D

126. Which cultures serve as good targets for mutation and selection of desirable mutants?
 A. Protoplast.
 B. Cell.
 C. Anther.
 D. Pollen.
 ANSWER: B

127. Which enzyme can degrade middle lamella, cell wall of plant cells?
 A. Zymogen.
 B. Cellulases.
 C. Macerozyme.
 D. Pectinase.
 ANSWER: C

128. The cell suspension culture grown in fixed volume of nutrient culture medium is termed as ______ culture.
 A. batch.
 B. continuous.
 C. callus.
 D. suspension.
 ANSWER: A

129. The cellular growth rate and density is constant in _____ type of continuous cultures.
 A. chemostat.
 B. turbidostat.
 C. closed.
 D. batch.
 ANSWER: A

130. The addition of fresh medium is done whenever there is an increase in turbidity is termed as ______.
 A. chemostat
 B. turbidostat.
 C. equilibrium state.
 D. isotonic state.
 ANSWER: B



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: