Tuesday, 28 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 007


61. ___________ plants can be developed from ovary culture.
 A. Diploid.
 B. Haploid.
 C. Monocot.
 D. Dicot.
 ANSWER: B

62. The process can be used to bring two genetically different parents together for a common desirable character is called _____.
 A. hybridization.
 B. protoplast fusion.
 C. propagation.
 D. sexual reproduction.
 ANSWER: B

63. Protoplasm fusion can be done by _____.
 A. polyethylene glycol.
 B. glycerol.
 C. ethylene.
 D. nitrogen.
 ANSWER: A

64. A genome of an organism refers to its total _____.
 A. haploid DNA.
 B. number of proteins
 C. number of chromosomes.
 D. number of genes.
 ANSWER: A

65. Enucleated protoplast is called _____.
 A. cytoplast.
 B. cybrid.
 C. tonoplast.
 D. duplast.
 ANSWER: C

66. Liquid nitrogen is used as a cryoprotectant at _____ degree celcius.
 A. -196.
 B. -155.
 C. -82.
 D. -78.
 ANSWER: A

67. Solid carbon dioxide is used as a cryoprotectant at _____ degree celcius.
 A. -190.
 B. -150.
 C. -80.
 D. -79.
 ANSWER: D
68. Deep freezers are used as a cryoprotectant at _____ degree celcius.
 A. -191.
 B. -155.
 C. -80.
 D. -76.
 ANSWER: C

69. Slow freezing method of cryopreservation is done at _____ degree celcius/min.
 A. 0.5-5.0.
 B. 0.4-5.0.
 C. 0.3-5.0.
 D. 0.2-5.0.
 ANSWER: A

70. Which one of the following is used as cryoprotectant?
 A. DMSO.
 B. Glycerate.
 C. Ethyl acetate
 D. Calcium ions
 ANSWER: A



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: