Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 023


71. Embryo is used as explant for the _______ culture
 A. embryo.
 B. anther.
 C. pollen.
 D. callus.
 ANSWER: A

72. Which type of culture technique is used for the development of anthers?
 A. anther.
 B. pollen.
 C. callus.
 D. embryo.
 ANSWER: A

73. Pollen culture is otherwise known as ______ culture.
 A. microspore.
 B. macrospore.
 C. angiospore.
 D. apospore.
 ANSWER: A

74. Which one of the following is used for the in vitro development of haploid plants?
 A. Organogenesis.
 B. Androgenesis.
 C. Embryogenesis.
 D. Micropropagation.
 ANSWER: B

75. Which one of the following is the ideal material for anther culture?
 A. Tomato.
 B. Potato.
 C. Tobacco.
 D. Soyabean.
 ANSWER: C

76. Nurse culture technique is the method come under ______ culture.
 A. pollen.
 B. anther.
 C. callus.
 D. suspension.
 ANSWER: A

77. _____ is a part of plant cell which lies within the cell wall and can be plasmolyed.
 A. Chloroplast.
 B. Tonoplast.
 C. Cyanoplast.
 D. Protoplast.
 ANSWER: D

78. Who isolated protoplast mechnically?
 A. Klercker.
 B. Kuster.
 C. Cocking.
 D. Power.
 ANSWER: A

79. Which one of the following is the importance of protoplast culture?
 A. Study of plasmalemma.
 B. wall formation.
 C. IAA action.
 D. All the above.
 ANSWER: D

80. Protoplast fusion and somatic hybridization in plant are based on which the following?
 A. Protoplast isolation.
 B. Cell wall regeneration.
 C. Fusion of nuclei.
 D. All the above.
 ANSWER: D



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: