Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 029


131. The phenomenon of mature cells reverting to meristematic state to produce callus is _______.
A. dedifferentiation.
 B. differentiation.
 C. redifferentiation.
 D. totipotency.
 ANSWER: A
132. Nu body is a name given to _______.
 A. ribosome.
 B. microsome.
 C. nucleosome.
 D. centrosome.
 ANSWER: C
133. Who is regarded as the Father of PTC?
 A. Gottlieb Haberlandt.
 B. Watson.
 C. Barbara.
 D. Crick.
 ANSWER: A
134. The enzyme that can release the individual cells from the leaf tissues is ______.
 A. macerozyme.
 B. lysozyme.
 C. zymogen.
 D. chymotrypsin.
 ANSWER: A
135. Addition of fresh nutrient medium and draining out the used medium is _________ culture
 A. batch.
 B. continuous.
 C. discontinuous.
 D. open continuous.
 ANSWER: B
136. The mitochondrial DNA is _______.
 A. like the nuclear DNA.
 B. ss, linear.
 C. ds, circular.
 D. ss, circular.
 ANSWER: C
137. Lepidoptera refers to _______.
 A. bollworms.
 B. beetles.
 C. grosshopper.
 D. aphids.
 ANSWER: A
138. Coleoptera refers to _______.
 A. bollworms.
 B. beetles.
 C. grosshopper.
 D. aphids.
 ANSWER: B
139. Lectins are plant ______ proteins
 A. homo.
 B. glyco.
 C. hetero.
 D. muco.
 ANSWER: B
140. The expression of genes is made possible by the presence of _______.
 A. promoters.
 B. terminators.
 C. suppressors.
 D. inhibitors.
 ANSWER: A


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: