Tuesday, 28 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 004


31. The in vitro development of haploid plants is called as _____.
 A. organogenesis.
 B. androgenesis.
 C. embryogenesis.
 D. micropropagation.
 ANSWER: B

32. Microspore behaves like a zygote and undergoes change to form embryoid is known as _____.
 A. direct androgenesis.
 B. indirect androgenesis.
 C. anther culture.
 D. pollen culture.
 ANSWER: A

33. Protoplast fusion and somatic hybridization in plant are based on _____.
 A. protoplast isolation.
 B. cell wall gets disrupted.
 C. fusion of pronuclei.
 D. protoplast fusion.
 ANSWER: A

34. Two or more adjoining somatic protoplasts are fused without any inducer is called as _______ fusion.
 A. spontaneous.
 B. induced.
 C. protoplast.
 D. somatic cell.
 ANSWER: A

35. __________________ is a type of genetic modification in plants.
 A. Spontaneous fusion.
 B. Induced fusion.
 C. Protoplast fusion.
 D. none of the above.
 ANSWER: C

36. A new variety plant derived from tissue culture is referred as _____.
 A. somaclones.
 B. invitro microclones.
 C. proto multiclones.
 D. chloroclones.
 ANSWER: A

37. The genetic variability regenerated during tissue culture is termed as _____.
 A. somoclonal variation.
 B. organogenesis.
 C. micropropagation.
 D. androgenesis.
 ANSWER: A

38. The somaclonal variation in a large number of plants is defined by _____.
 A. Larkin and Sharp.
 B. Evans and Sharp.
 C. Hein and Mee.
 D. Stepar and Bidney.
 ANSWER: B

39. Somatic embryogenesis is _____.
 A. germ line cells developing into embryos.
 B. non-germ line cells developing into embryos.
 C. embryos developing from zygotes.
 D. embryonic tissue becoming somatic.
 ANSWER: B



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: