Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 011


101. Ti plasmid naturally occurs in ______.
 A. Agrobacterium tumefaciens.
 B. Bacillus sp.
 C. Rhizobium sp.
 D. Nitrobacteria sp.
 ANSWER: A

102. Small pieces of DNA that can insert themselves into chromosomes at numerous locations and mutations are called ______.
 A. carcinogens.
 B. mutagen.
 C. transposons.
 D. frame shift genes.
 ANSWER: C

103. The plasmid that can resist to ampicillin is ______.
 A. pBR327.
 B. pBR456.
 C. pUC 10.
 D. Ti plasmid.
 ANSWER: A

104. Asynchronous growth refers to cultured cells that can be varying in ______.
 A. size.
 B. structure.
 C. cell division.
 D. growth.
 ANSWER: A

105. Presence of auxin and cytokinin promotes the formation of ______.
 A. callus.
 B. shoot.
 C. root.
 D. embryo.
 ANSWER: A

106. A haploid culture occurs through anther or pollen culture is called as ______.
 A. gynogenesis.
 B. androgenesis.
 C. organogenesis.
 D. morphogenesis.
 ANSWER: B

107. Cryopreservation refers to preservation in ______degree celcius.
 A. -198.
 B. -197.
 C. -194.
 D. -196.
 ANSWER: D

108. The concept of cell theory was proposed by _________.
 A. Schleiden and Schwann.
 B. Haberlandt.
 C. Robbins.
 D. Miller.
 ANSWER: A

109. Who isolated mesophyll cells using knops nutrient solution, sucrose and peptone?
 A. Haberlandt.
 B. Miller and White.
 C. Nitsch.
 D. Gautheret.
 ANSWER: A

110. Which scientist reported that propagation of carrot as first plant tissue culture work of unlimited growth?
 A. Riker and Hildebrandt.
 B. Skoog and Miller.
 C. Went.
 D. White, Nobecourt and Gautheret.
 ANSWER: D



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: