Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 021


51. Conversion of molecular nitrogen into ammonia by free living organism is called __________ nitrogen fixation.
 A. atmospheric.
 B. industrial.
 C. nonsymbiotic.
 D. symbiotic.
 ANSWER: C

52. Non symbiotic nitrogen fixers are _______.
 A. bacteria.
 B. virus.
 C. fungi.
 D. nematodes.
 ANSWER: A

53. Non symbiotic nitrogen fixing bacterium is _______.
 A. Anabena.
 B. Azomonas.
 C. Rhizobium.
 D. Klebsiella.
 ANSWER: B

54. Non symbiotic nitrogen fixing cyanobacterium is _______.
 A. Anabena.
 B. Azomonas.
 C. Rhizobium.
 D. Klebsiella.
 ANSWER: A

55. Heterocyst is the structure present in _______.
 A. Anabena.
 B. Azomonas.
 C. Rhizobium.
 D. Azospirillum.
 ANSWER: B

56. What is the shape of root nodules?
 A. Spherical.
 B. Circular.
 C. Oval.
 D. Rectangle.
 ANSWER: A

57. Root nodule is formed by the _________ of the root cells.
 A. elongation.
 B. circularization.
 C. curling.
 D. proliferation.
 ANSWER: D

58. Proliferation of root nodule is induced by the bacterium _______.
 A. Anabena.
 B. Azomonas.
 C. Rhizobium.
 D. Azospirillum.
 ANSWER: C

59. Fe-protein part of nitrogenase enzyme can also be called as _______.
 A. dinitrogen reductase.
 B. dinitrogenase.
 C. reductase.
 D. dinitrogen.
 ANSWER: B

60. Fe-Mo-protein part of nitrogenase enzyme can also be called as _______.
 A. dinitrogen reductase.
 B. dinitrogenase.
 C. reductase.
 D. dinitrogen.
 ANSWER: A



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: