Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 022


61. Biofertilizers which converts nitrogen into nitrogenous compound are called as ________ fixers
 A. dinitrogen.
 B. nitrogen.
 C. ammonia.
 D. nitric acid.
 ANSWER: B

62. Which one of the following is considered to be the best nitrogen fixers for biofertilizers?
 A. Anabena.
 B. Azomonas.
 C. Rhizobium.
 D. Azospirillum.
 ANSWER: A

63. who reported the suspension cultures from carrot root explant?
 A. Watson and Crick.
 B. Steward and Shantz.
 C. Benthaman and Hook.
 D. Lederber and Tatum.
 ANSWER: B

64. Which bacteria are known as natural genetic engineer of plants?
 A. Agrobacterium tumefaciens.
 B. E.coli.
 C. Bacillus sp.
 D. Streptomyces sp.
 ANSWER: A

65. Who coined the term plasmid?
 A. Herbert Boyer.
 B. Lederberg.
 C. Stanley.
 D. Benthem.
 ANSWER: B

66. The production of adventitious roots and shoots from cells of tissue culture is termed __________.
 A. organogenesis.
 B. micropropagation.
 C. callus culture.
 D. suspension culture.
 ANSWER: A

67. The developmental pathway of numerous well organized small embryoids is called as _________.
 A. organogenesis.
 B. micropropagation.
 C. somatic embryogenesis.
 D. suspension culture.
 ANSWER: C

68. The zygote embryo enclosed by protective coat developed from integument is __________.
 A. artificial seeds.
 B. embryo.
 C. anther.
 D. pollen.
 ANSWER: A

69. Which one of the following is CORRECT regarding artificial seeds?
 A. Establishment of callus culture.
 B. Maturation of somatic embryos.
 C. Encapsulation of somatic embryos.
 D. All the above.
 ANSWER: D


70. Artificial seeds help to study the role of ________.
 A. endocarp.
 B. endosperm.
 C. pericarp.
 D. mesocarp.
 ANSWER: B


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: