Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 020

41. Callus is yellow due to synthesis of ______ pigments
 A. carotenoid.
 B. anthocyanin.
 C. chlorophyll.
 D. phycocyanin.
 ANSWER: A

42. . Callus is purple due to accumulation of ____________.
 A. carotenoid.
 B. anthocyanin.
 C. chlorophyll.
 D. phycocyanin.
 ANSWER: B

43. Gene silencing is generally termed as __________ of genes.
 A. switching off.
 B. switching on.
 C. absence.
 D. presence.
 ANSWER: A

44. Production of ethylene is inhibited by antisense gene________.
 A. glyphoshate.
 B. ACC synthase.
 C. ACC synthatase.
 D. lyase.
 ANSWER: B

45. ____________ is responsible for fruit ripening.
 A. Glyphoshate.
 B. ACC synthase.
 C. ACC synthatase.
 D. Polygalacturonidase.
 ANSWER: D

46. Preservation of germplasm in the frozen state is termed as _______.
 A. cryoprectectant.
 B. cryopreservation.
 C. preservation.
 D. storage.
 ANSWER: B

47. Conversion of molecular nitrogen into nitrogenous compound is called as _______.
 A. nitrogen fixation.
 B. nitrogen adsorption.
 C. nitrogen dissociation.
 D. nitrogen absorption.
 ANSWER: A

48. ________ fixes molecular nitrogen in the roots of leguminous plant.
 A. Rhizobium species.
 B. Bacillus species.
 C. Clostridium species.
 D. Staphylococcus species.
 ANSWER: A

49. Rizobium is a Gram ______ bacterium
 A. negative rod.
 B. negative spherical.
 C. positive rod.
 D. positive spherical.
 ANSWER: A

50. Nodule bacteria were isolated by _______.
 A. Watson.
 B. Crick.
 C. Nitesh.
 D. Beijernck.
 ANSWER: D


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: