Tuesday, 28 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 006


51. Asynchronous growth refers to the cultured plant cells vary greatly in _____.
 A. size.
 B. shape.
 C. cell cycle.
 D. all the above.
 ANSWER: D

52. The auxins inhibit the production of certain secondary metabolites by the action of _____.
 A. IAA.
 B. 2,4-D.
 C. NAA.
 D. kinetin.
 ANSWER: A

53. Plant growth regulators influence growth, metabolism and ________ of cultured cells.
 A. differentiation.
 B. elongation.
 C. enlargement.
 D. duplication.
 ANSWER: A

54. The optimal pH for plant tissue cultures is in the range of _____.
 A. 2-3.
 B. 3-4.
 C. 4-5.
 D. 5-6.
 ANSWER: D

55. The plant tissue culture medium can be sterilized in an autoclave at _____degree celcius.
 A. 131.
 B. 121.
 C. 141.
 D. 111.
 ANSWER: B

56. The process for the fusion of a normal protoplast with an enucleated protoplast is _____.
 A. hybridizaion.
 B. cybridizaion.
 C. rDNA technology.
 D. transgenesis.
 ANSWER: B

57. A cytoplasmic hybrid refers to _____.
 A. cybrids.
 B. chloroplast.
 C. tonoplast.
 D. protoplast.
 ANSWER: A

58. FDA stands for _____.
 A. Fluorescein diacetate.
 B. Federal diacetate.
 C. Fluorescein diacetate assay.
 D. Federal Development Assay.
 ANSWER: A

59. ___________ are the precursors for the synthesis of nopalines.
 A. Pyruvate + amino acid
 B. Alpha-Ketoglutarate + amino acid
 C. Phosphoenolpyruvate + amino acid
 D. Oxalate + amino acid
 ANSWER: B

60. During the enzymatic degradation of cell walls, some of the adjoining protoplasts may fuse to form _____.
 A. homokaryocytes.
 B. heterkaryocytes.
 C. eukaryocytes.
 D. haploid.
 ANSWER: A



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: