Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 008


71. The transfer of desirable genes from one plant species to another is called as _____.
 A. rDNA technology
 B. genetic engineering
 C. plant genetic transformation.
 D. plant transformation.
 ANSWER: C

72. The length of Ti plasmid is ______kilobytes.
 A. 20.
 B. 200.
 C. 2.
 D. 2000.
 ANSWER: B

73. Which technique is mostly related to protoplasts that can be regenerated to viable plants?
 A. Electroporation.
 B. Gene gun.
 C. Microinjection.
 D. Liposome mediated.
 ANSWER: A

74. Which region codes for proteins involved in the uptake and metabolism of opines in Ti plasmids?
 A. Promoter.
 B. Vir.
 C. Selectable Marker.
 D. Opine catabolism.
 ANSWER: D

75. Which plants have been developed for expressing antigens derived from animal viruses?
 A. Tomato.
 B. Tobacco.
 C. Potato.
 D. Corn.
 ANSWER: A

76. In which year, the first clinical trials in humans using a plant derived vaccine were conducted?
 A. 1987.
 B. 1997.
 C. 1977.
 D. 1967.
 ANSWER: B

77. The phenomenon of mature cells in meristematic state to produce callus is _____.
 A. dedifferentiation.
 B. redifferentiation.
 C. totipotency.
 D. all the above
 ANSWER: A

78. The ability of callus cells to differentiate into a plant organ is called as _____.
 A. dedifferentiation.
 B. redifferentiation.
 C. shoot-bud differentiation.
 D. meristem differentiation.
 ANSWER: B

79. The enzyme that can easily release the individual cells from the leaf tissues is ______.
 A. macerozyme.
 B. lysozyme.
 C. zymogen.
 D. chymotrypsin.
 ANSWER: A


80. Name the type of culture that involves the addition of fresh nutrient medium and draining out the used medium?
 A. Batch.
 B. Continuous.
 C. Discontinuous.
 D. Open continuous.
 ANSWER: B


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: