Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 018


21. What type of products is generated after RAPD?
 A. Orbitory.
 B. Arbitrary.
 C. Auxillary.
 D. Orbitol.
 ANSWER: B

22. LINES stand for _______ Nuclear Elements.
 A. Long Interspersed.
 B. Large Interspersed.
 C. Long Interpierced.
 D. Large Interpierced.
 ANSWER: A

23. How much percentage of human genome is composed of transposons?
 A. 50.
 B. 40.
 C. 30
 D. 20.
 ANSWER: A

24. What is class I type transposons?
 A. Transposons III.
 B. Transposons I.
 C. Transposons II.
 D. Retroposons.
 ANSWER: D

25. RFLP mainly deals with _______.
 A. mutations.
 B. variations.
 C. recombinations.
 D. All the above.
 ANSWER: D

26. ______ reported first in vitro culture of excised flower buds.
 A. P.R. White.
 B. C.D. LaRue.
 C. S.W. Loo.
 D. J.P. Nitsch.
 ANSWER: B

27. _______ reported the culture of 5mm shoot tips of Asparagus seedlings on a medium.
 A. P.R. White.
 B. C.D. LaRue.
 C. S.W. Loo.
 D. J.P. Nitsch.
 ANSWER: C

28. _______________ is the culture of excised radicle tips of aseptically germinated seeds?
 A. Anther.
 B. Root.
 C. Organ.
 D. Suspension.
 ANSWER: B

29. ______ culture is the in vitro culture of a generally shiny special dome-like structure.
 A. Anther.
 B. Root.
 C. Organ.
 D. Meristem.
 ANSWER: D

30. High cytokinin and low auxin are used in combination for the culture of __________.
 A. shoot.
 B. root.
 C. nodule.
 D. organ.



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: