Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 009


81. The mitochondrial DNA is _____.
 A. ss, linear.
 B. ds, circular.
 C. ss, circular.
 D. none of the above.
 ANSWER: C

82. The expression of genes is highly possible in the presence of _______.
 A. promoters.
 B. terminators.
 C. suppressors.
 D. inhibitors.
 ANSWER: A

83. Virus infections of crops may result in retarded cell division is referred to as ________.
 A. hyperplasia.
 B. hypoplasia.
 C. necrosis.
 D. all the above.
 ANSWER: B

84. Virus infections of crops may result in excessive cell division is referred to as _______.
 A. hyperplasia.
 B. hypoplasia.
 C. necrosis.
 D. endometrial hyperplasia.
 ANSWER: A

85. Virus infections of crops may result in cell death is referred to as _______.
 A. atypical hyperplasia.
 B. hypoplasia.
 C. necrosis.
 D. endometrial hyperplasia.
 ANSWER: C

86. Increased genetic diversity following extended time in a tissue culture is called _______.
 A. gene alteration.
 B. temporal modification.
 C. somaclonal variation.
 D. culture shock.
 ANSWER: C

87. An undifferentiated mass of cells in a plant tissue culture is called _________.
 A. shield.
 B. callus.
 C. somatic embryoid.
 D. cell aggregate.
 ANSWER: B

88. The best choice is culture to produce plants that are homozygous for all traits is ________.
 A. anther.
 B. axillary shoots.
 C. bud.
 D. meristem.
 ANSWER: A

89. The culture used in plant tissue culture as a chemical factory for vitamins is _______.
 A. suspension.
 B. callus.
 C. organ.
 D. anther.
 ANSWER: A

90. A characteristic feature of the chloroplast genome is the presence of two ________.
 A. simple tandem arrays.
 B. repeat interspersions.
 C. compound tandem arrays.
 D. identical inverted repeats.
 ANSWER: D



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: