Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 025


91. Chromosome tips, or ____, function as a cellular clock that ticks down as pieces are lost from the very ends.
 A. chromatids.
 B. centromeres.
 C. centrioles.
 D. telomeres.
 ANSWER: D
92. The use or alteration of cells or biochemicals to provide a useful product describes _______.
 A. recombinant DNA technology.
 B. transgenic technology.
 C. biotechnology.
 D. gene targeting.
 ANSWER: C
93. Which gene transfer technique involves a tiny needle which is used to inject DNA into a cell lacking that DNA sequence?
 A. Electroporation.
 B. Liposome transfer.
 C. Microinjection.
 D. Particle bombardment.
 ANSWER: C
94. The process of ____ involves the introduction of a gene into a cell where it exchanges places with its counterpart in the host cell.
 A. transgenic technology.
 B. gene targeting.
 C. knockout technology.
 D. recombinant DNA technology.
 ANSWER: B
95. Which gene transfer technique involves the use of a fatty bubble to carry a gene into a somatic cell?
 A. Electroporation.
 B. Liposome transfer.
 C. Microinjection.
 D. Particle bombardment.
 ANSWER: B
96. _____ house are required to grow regenerated plants for further propagation.
 A. Green.
 B. Blue.
 C. Red.
 D. White.
 ANSWER: A
97. RAPD is a molecular marker based on _____ amplification.
 A. RFLP.
 B. PCR.
 C. AFLP.
 D. SSR.
 ANSWER: B
98. _______ marker is a DNA sequence in the genome which can be located and identified.
 A. Molecular.
 B. Genetic.
 C. Biochemical.
 D. Physical.
 ANSWER: A
99. Which type of compound is the glycine betaine?
 A. Aluminium.
 B. Calcium.
 C. Phosphorous.
 D. Ammonium.
 ANSWER: D
100. Which one of the following is the broad spectrum herbicide?
 A. Glyphosate.
 B. Sulfonyl urea.
 C. Phosphinothricin.
 D. Imidazoliinones.
 ANSWER: C


SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: