Wednesday, 29 April 2020

Plant Biotechnology Multiple Choice Questions MCQ 014


131. Which type of continuous cultures is highly useful for studies related to cytodifferentiation and production of secondary metabolites?
 A. chemostat.
 B. closed
 C. turbidostat.
 D. batch.
 ANSWER: B

132. An organised existence of majority of cells in same cell cycle phase simultaneously is termed as ______.
 A. synchronization.
 B. asynchronization.
 C. growth curve.
 D. cryopreservation.
 ANSWER: A

133. The culture in which cell cycles for majority of cultured cells occur simultaneously is called ______culture.
 A. batch.
 B. synchronous.
 C. asynchronous.
 D. suspension.
 ANSWER: B

134. The physical treatment method of synchronous culture is ______.
 A. cold treatment.
 B. chemical inhibition.
 C. colchicines.
 D. starvation.
 ANSWER: A

135. The strong inhibitor is ______.
 A. dimethlsulphoxide.
 B. hydroxylamine.
 C. 5-flurodeoxypurine.
 D. colchicines.
 ANSWER: D

136. The measurement of viability of cultured cells is identified by ______.
 A. fluorescent microscopy.
 B. tryphan blue stains
 C. fluorescein diacetate method.
 D. Binocular dissected microscope.
 ANSWER: C

137. The measurement of growth of cultures is determined by ______.
 A. cell counting.
 B. packed cell volume.
 C. cell dry weight.
 D. all the above.
 ANSWER: D

138. The most extensively studied system for various aspects of somatic embryogenesis in ______.
 A. carrot.
 B. corn.
 C. maize.
 D. tomato.
 ANSWER: A

139. When embryogenesis occurs directly on explants without production of callus it is called _____ embryogenesis.
 A. direct.
 B. indirect.
 C. reversible.
 D. irreversible.
 ANSWER: A

140. When explants produce callus and forms embryo is called ________ embryogenesis.
 A. indirect.
 B. direct.
 C. reversible.
 D. irreversible.
 ANSWER: A



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: