Tuesday, 28 April 2020

Plant Biotechnology MCQ 003


21. The preservation of germplasm in the frozen state is defined as _______.
 A. cryoprotectant.
 B. cryopreservation.
 C. biopreservation.
 D. storage.
 ANSWER: B

22. Which organism can fixes molecular nitrogen in the roots of leguminous plant?
 A. Rhizobium sp.
 B. Bacillus sp.
 C. Clostridium sp.
 D. Staphylococcus sp.
 ANSWER: A

23. Who reported the suspension cultures from carrot root explant?
 A. Watson and Crick.
 B. Steward and Shantz.
 C. Benthaman and Hook.
 D. Lederber and Tatum.
 ANSWER: B

24. Which organism is known as natural genetic engineer of plants?
 A. Agrobacterium tumefaciens.
 B. Escherichia coli.
 C. Bacillus sp.
 D. Streptomyces sp.
 ANSWER: A

25. _______________ is the in vitro aseptic culture of cells, tissues, organs or whole plant under controlled nutritional and environmental
conditions often to produce the clones of plants.
 A. Tissue culture.
 B. Organ culture.
 C. Morphogenesis.
 D. Organogenesis.
 ANSWER: A

26. The production of adventitious roots and shoots from cells of tissue culture is termed as _____.
 A. organogenesis.
 B. micropropagation.
 C. callus culture.
 D. suspension culture.
 ANSWER: A

27. The developmental pathway of numerous well organized small embryoids is defined as _____.
 A. organogenesis.
 B. micropropagation.
 C. somatic embryogenesis.
 D. suspension culture.
 ANSWER: C

28. The zygote embryo enclosed by protective coat developed from integument is called _____.
 A. artificial seeds.
 B. embryo.
 C. anther.
 D. pollen.
 ANSWER: A

29. Artificial seed production helps to study the role of _____.
 A. endocarp.
 B. endosperm.
 C. pericarp.
 D. mesocarp.
 ANSWER: B

30. Which culture technique is used for the development of haploid plants?
 A. Anther.
 B. Organ.
 C. Callus.
 D. Embryo.
 ANSWER: A



SHARE THIS

Author:

Etiam at libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Vestibulum sit amet sodales est, a lacinia ex. Suspendisse vel enim sagittis, volutpat sem eget, condimentum sem.

0 Comments: